10 грудня 1948 року ООН прийняла Загальну декларацію прав людини.

У 1950 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 10 грудня Днем прав людини з метою залучення уваги людей в усьому світі до Загальної декларації прав людини як до загального ідеалу для всіх людей і народів. Нині чимало країн включають основні положення Декларації в своє базове законодавство і конституції.

Дитинство — це найбільш безтурботна і прекрасна пора в житті кожної людини. Проблема правового захисту родини і дитинства постійно перебуває в центрі уваги міжнародної спільноти, адже діти потребують особливої уваги внаслідок їхньої вразливості, фізичної та розумової незрілості. Основні права дитини закріплені в таких міжнародно-правових  документах, як Декларація прав дитини (1959 р.) та Конвенції про права дитини (1989 р.)

Конвенція прав дитини — документ особливого соціально-етичного значення, бо вона стверджує визнання дитини частиною людства, неприпустимості її дискримінації. Вона проголошує пріоритет інтересів дітей перед потребами держави, суспільства, релігії, сім’ї. У ній спеціально виділено необхідність особливої турботи держави і суспільства про дітей: сиріт, інвалідів, біженців, правопорушників. Це правовий документ високого міжнародного стандарту. У ньому дитина проголошена повноцінною і повноправною особистістю, самостійним суб’єктом права.


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Всеукраїнський тиждень дитячого читання — 2022 під гаслом «НАЦІЯ, яка ЧИТАЄ — НЕПЕРЕМОЖНА!»